Welkom terug! Wij tonen jou de winkelinformatie en de actuele voorraad van de winkel in . Welke winkel wil je tonen?
Jouw huidige winkel
Uw opgeslagen voorkeurswinkel
Opslaan en sluiten

Tips voor je kookplaat

Van alle kooksystemen is een inductieplaat het zuinigst met energie. Toch kun je vaak nog extra besparen door slimmer en zuiniger te koken. We geven je graag wat tips. Vragen? We helpen je graag.
Tips voor je kookplaat

Zo kook je energiezuinig op inductie

Van alle kooksystemen is een inductieplaat het zuinigst met energie. Toch kun je vaak nog extra besparen door slimmer en zuiniger te koken. We geven je graag wat tips.

Kook met deksel op de pan
Dek de pan altijd af voor sneller koken en minder energieverbruik. Op deze manier verlies je geen warmte en kan je een lagere kookstand gebruiken.

Gebruik de juiste hoeveelheid water
Breng niet meer water aan de kook dan je nodig hebt. Dit bespaart energie.

Zet het vermogen lager zodra het kookt
Je eten wordt, als het eenmaal kookt, even snel gaar op een lagere stand.

Laat het eten nagaren
Met de deksel erop gaart het eten door als je de kookzone uitzet, al duurt het iets langer.

Gebruik de timer
Met de kookzone-timer kan je een tijd instellen waarna de kookplaat automatisch uitschakelt als de tijd voorbij is. Handig om energie te besparen. Je kan natuurlijk altijd nog de tijd aanpassen, als je toch nog langer bezig bent.

Gebruik de boostfunctie niet te vaak
Met de boostfunctie verhoog je tijdelijk het vermogen van een kookzone, wat handig is om een pan extra snel aan de kook te brengen. De boostfunctie gebruikt alleen wel veel energie. Gebruik hem daarom alleen als het echt nodig is.

Goed om te weten

Welke pannen kan je gebruiken op inductie?

De meeste pannen die je op een gaskookplaat hebt gebruikt, werken ook op inductie. Maar niet alle pannen werken op inductie. Zo test je of een pan geschikt is:

Houd een magneetje tegen de onderkant van de pan. Blijft het plakken, dan is de pan geschikt voor inductie. Heb je geen magneetjes thuis? Kom langs een winkel in je buurt. Wij hebben ook magneetjes en kijken graag of je pan geschikt is voor inductie.  

Koekenpannen en braadpannen kunnen hol of bol gaan staan door het gebruik op gas. Het kan dan voorkomen dat de pan niet aanslaat op een inductiekookplaat. De pannen werken dan niet, omdat er te weinig contact is met de magnetische plaat.

Als je pan tikt of trilt op de inductieplaat, is dit geen goed teken. De pan kan dan de warmte niet goed kwijt. Dit kan ervoor zorgen dat je kookplaat minder lang meegaat.

Goed om te weten

Welke pannen kan je gebruiken op inductie?

De meeste pannen die je op een gaskookplaat hebt gebruikt, werken ook op inductie. Maar niet alle pannen werken op inductie. Zo test je of een pan geschikt is:

Houd een magneetje tegen de onderkant van de pan. Blijft het plakken, dan is de pan geschikt voor inductie. Heb je geen magneetjes thuis? Kom langs een winkel in je buurt. Wij hebben ook magneetjes en kijken graag of je pan geschikt is voor inductie.  

Koekenpannen en braadpannen kunnen hol of bol gaan staan door het gebruik op gas. Het kan dan voorkomen dat de pan niet aanslaat op een inductiekookplaat. De pannen werken dan niet, omdat er te weinig contact is met de magnetische plaat.

Als je pan tikt of trilt op de inductieplaat, is dit geen goed teken. De pan kan dan de warmte niet goed kwijt. Dit kan ervoor zorgen dat je kookplaat minder lang meegaat.

Zo maak je je kookplaat schoon

Krassen en aangekoekte etensresten kunnen ervoor zorgen dat je kookplaat minder goed gaat werken. De kookplaat moet dan namelijk harder werken om warm te worden, wat ook meer energie kost. Maak ‘m daarom na elk gebruik goed schoon.

Laat de plaat eerst volledig afkoelen voordat je gaat schoonmaken. Zo verbrand je je vingers niet. Verwijder etensresten voorzichtig met lauwwarm water, een klein beetje sop en een doekje. Gebruik geen schuursponsjes, citroen of schurende schoonmaakmiddelen op je kookplaat. Kies voor een zachte spons en mild zeepsop.

Zo maak je je kookplaat schoon

Krassen en aangekoekte etensresten kunnen ervoor zorgen dat je kookplaat minder goed gaat werken. De kookplaat moet dan namelijk harder werken om warm te worden, wat ook meer energie kost. Maak ‘m daarom na elk gebruik goed schoon.

Laat de plaat eerst volledig afkoelen voordat je gaat schoonmaken. Zo verbrand je je vingers niet. Verwijder etensresten voorzichtig met lauwwarm water, een klein beetje sop en een doekje. Gebruik geen schuursponsjes, citroen of schurende schoonmaakmiddelen op je kookplaat. Kies voor een zachte spons en mild zeepsop.

Meer tips nodig?

Wil je meer tips voor je wasmachine, wasdroger, koelkast, vriezer, vaatwasser of andere witgoed apparaten? Je leest het hier.

 

24/7 voor u bereikbaar Direct contact?
Altijd goed advies Vraag?
Klanten beoordelen ons met 9.4/10