Zo kan je je oven gebruiken
Hetelucht functie
Dit is het icoontje met een ventilator erin. Op deze stand blaast een ventilator warme lucht in de oven. De temperatuur in de oven is dan overal gelijk. Handig als je snel en op meerdere niveaus tegelijk wil bakken.
Stoomfunctie
Met een (combi)stoomoven eet je lekkerder doordat er meer smaak behouden blijft. De bereiding van eten in een (combi)stoomoven is bovenal gezonder: vitamines, mineralen en andere gezonde stoffen koken niet uit het product.
Gebruik de combistand
In de meeste combi-magnetrons en ovens kan je de magnetronstand en ovenstand tegelijk gebruiken. De magnetronstand warmt het eten snel op en de ovenstand zorgt ervoor dat er een lekker knapperig korstje op komt. Perfect voor het maken van een quiche of lasagne.
Ontdooi functie
Met de ontdooifunctie ontdooi je eten zonder die te verwarmen. Een boterham ontdooi je snel op een lage temperatuur. Als je bijvoorbeeld gehakt wil ontdooien, zou je denken dat je een hogere temperatuur nodig hebt maar dat is niet zo. Ontdooi het gehakt alsnog op een lage temperatuur. Het duurt dan wel langer, maar je voorkomt hiermee dat het gehakt al gaat garen.




Zo kan je je oven gebruiken
Hetelucht functie
Dit is het icoontje met een ventilator erin. Op deze stand blaast een ventilator warme lucht in de oven. De temperatuur in de oven is dan overal gelijk. Handig als je snel en op meerdere niveaus tegelijk wil bakken.
Stoomfunctie
Met een (combi)stoomoven eet je lekkerder doordat er meer smaak behouden blijft. De bereiding van eten in een (combi)stoomoven is bovenal gezonder: vitamines, mineralen en andere gezonde stoffen koken niet uit het product.
Gebruik de combistand
In de meeste combi-magnetrons en ovens kan je de magnetronstand en ovenstand tegelijk gebruiken. De magnetronstand warmt het eten snel op en de ovenstand zorgt ervoor dat er een lekker knapperig korstje op komt. Perfect voor het maken van een quiche of lasagne.
Ontdooi functie
Met de ontdooifunctie ontdooi je eten zonder die te verwarmen. Een boterham ontdooi je snel op een lage temperatuur. Als je bijvoorbeeld gehakt wil ontdooien, zou je denken dat je een hogere temperatuur nodig hebt maar dat is niet zo. Ontdooi het gehakt alsnog op een lage temperatuur. Het duurt dan wel langer, maar je voorkomt hiermee dat het gehakt al gaat garen.


Zo maak je 'm schoon
Het is een klus wat je het liefst zo lang mogelijk uitstelt, maar als er vieze geurtjes uit je oven komen is het echt tijd voor een grondige schoonmaakbeurt. Met deze tips doe je dat sneller dan je denkt. En als je elke keer na gebruik de oven laat afkoelen en ‘m daarna even schoonveegt, hoef je de volgende keer niet uitgebreid schoon te maken.
Maak de oven kruimelvrij
Zorg dat je eerst alle kruimels en etensresten weghaalt met een kruimeldief of een natte doek. Vergeet ook de randjes bij de ovendeur niet.
Gebruik geen schuurmiddelen of schuursponsjes
Maak de binnenkant schoon als de oven ‘handwarm’ is. Dit maakt het schoonmaken al een stuk makkelijker. De oven is dan net afgekoeld, maar niet meer heet. Met een warme, vochtige doek en eventueel een reinigingsmiddel kan je de binnenkant vervolgens schoonmaken.
Vetvrij maken met een citroen
Snijd een citroen in partjes en doe deze in een ovenbestendig bakje voor 10 minuten in de oven op 200 graden. De warmte zorgt ervoor dat het citroensap verdampt zodat je daarna alles gemakkelijk met een vochtige doek kan schoonmaken.
Pyrolyse
Sommige ovens hebben zelfreinigingsprogramma’s. De ovens met pyrolyse verbranden vuil en vet op een hoge temperatuur, waardoor je alleen nog het as hoeft op te vegen met een doekje.
Toch niet helemaal schoon en fris geworden? Neem contact met ons op voor een onderhoudsbeurt of kom langs een winkel in je buurt voor je vragen.
Goed om te weten
Wel of niet voorverwarmen
Je hoeft niet altijd de oven voor te verwarmen als je die gaat gebruiken. Bij gerechten die moeten rijzen, zoals taart of soufflés, moet de oven wel voorverwarmd worden. Ga je broodjes afbakken, een lasagne of ovenschotel maken? Dan hoef je de oven niet voor te verwarmen. Zo ben je energiezuinig bezig.
Wanneer gebruik je bovenwarmte in de oven en wanneer onderwarmte?
Bovenwarmte gebruik je om iets te gratineren, zoals ovenschotels. Onderwarmte gebruik je voor een taart of een quiche; dan krijg je een goed doorbakken, krokante deeglaag. Voor een pizza kies je de combiknop met hetelucht. Dan heb je namelijk aan alle kanten veel hitte nodig, dus boven- en onderwarmte.
Meer tips nodig?
Tips nodig voor je wasmachine, wasdroger, koelkast, vriezer, vaatwasser of kookplaat? Je vindt ze hier.